Vaše zdraví je pro nás na prvním místě. Nasloucháme vám a respektujeme vaše přání týkající se péče o zdraví.
Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, naši lékárníci jsou tu pro vás! Poradí vám nejen s klasickými léčivy, ale mají zkušenosti i s přírodní léčbou, bylinnou terapií, Bachovými esencemi či homeopatií.
Ve všední dny, v časech 10-14 hodin, zastihnete naše lékárníky i na online chatu.
V ostatních časech můžete kontaktovat naše lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).
Na všechny vaše dotazy odpoví tým lékárníků pod vedením Mgr. Pavly Horákové a PharmDr. Kamily Horníčkové.
Mgr. Pavla Horáková
vám poradí s klasickými léčivy
PharmDr. Kamila Horníčková
vám poradí s přírodní léčbou či bylinnou terapií
Nejsme právě online. Využijte pro svůj dotaz e-mail.
Pokud je váš dotaz obsáhlý a potřebujete detailnější odpověď, napište nám na lekarnik@lekarna.cz a odpověď získáte do 24 hodin.
Celiakie, neboli intolerance lepku, je autoimunitní onemocnění, kterým trpí asi 1% populace. Trpět jí mohou jak děti, tak i dospělí. Spouštěčem bývá lepek (gluten), který je obsažen ve stravě a který postihuje především tenké střevo. Po příjmu potravy obsahující lepek dojde k autoimunitní reakci, která se projeví poškozením sliznice tenkého střeva. Poté následuje chronický zánět sliznice, začnou mizet klky a mikroklky. Tím dojde ke snížení povrchu tenkého střeva a sníží se jeho schopnost vstřebávat důležité živiny z organismu. Lepek je hlavní bílkovinnou složkou pšenice, žita, ječmene a…
Intolerance laktózy postihuje zhruba 10-15% populace ČR. Dochází k ní ve chvíli, kdy trávicí systém není schopný správně zpracovat mléčný cukr-laktózu. Za normálních okolností je laktóza rozštěpena enzymem laktázou na glukózu a galaktózu. Příčinou intolerance na laktózu je právě nedostatečná aktivita nebo přímo nedostatek tohoto enzymu. Nerozštěpená laktóza začne poté ve střevě kvasit vlivem střevních bakterií, což se poté projevuje plynatostí, nadýmáním, průjmem a křečemi v břiše. Dalšími příznaky mohou být pocit plnosti, kručení v břiše, nevolnosti, zvracení, únava, svalové bolesti či…
Pálení žáhy je poměrně častým jevem. Je to pocit pálení či horka, který vychází z hrudi směrem nahoru do krku. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou, k čemuž dochází v případě přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Kromě pálení či horka můžete pálení žáhy pociťovat jako slanou, kyselou či nahořklou tekutinu vzadu v hrdle, obtíže při polykání, říhání, bolest na nadbřišku, pocit na zvracení či pocit nadmutí. Zpočátku se objevuje pálení žáhy jen po určitých druzích jídel. Riziková jídla jsou sladkosti, smažená, mastná, tučná a…
Nejdříve se musíte přihlásit.